Teater Ibsen: Kunst

Billetter

Om arrangementet

Få ting kan få så mange ellers sindige menneske til å bli så rasande som å vise dei noko dei ikkje likar, og insistere på at det er kunst. Dette er utgangspunktet for KUNST av Yasmina Reza.

Advarsel: Å kjøpe eit samtidskunstverk verdt ei heil årslønn, kan seta dei beste vennskap på ei stor prøve.

Få ting kan få så mange ellers sindige menneske til å bli så rasande som å vise dei noko dei ikkje likar, og insistere på at det er kunst. Dette er utgangspunktet for KUNST av Yasmina Reza.

Serge har kjøpt eit maleri. Det er VELDIG dyrt og moderne. Så moderne at det ser mest ut som eit kvitt lerret. Serge er overbevist om at dette er kunst. Bestekompisen Marc meinar han er blitt lurt opp i stry, akkurat som keiseren med sine ikkje-eksisterande nye klær. Sistemann i kompistrioen, Ivan, veit ikkje heilt kva han meiner og vil helst ikkje vera uenig med nokon. Etterkvar fører det hvite maleriet til at venskapet mellom dei tre mennane raknar fullstendig.

KUNST er eit teaterstykke om kunst, statusjag og fasadespill. Men mest av alt er det ei framstilling om kor mykje sannhet eit vennskap toler. Publikum kan forvente ein skarp og veldreia komedie.

Stykket har vunnet det meste som kan vinnast av prestisjetunge priser og blir rekna som ein moderne klassiker.

 

Yasmina Reza

Yasmina Reza er en av verdens mest spelte nålevende dramatikere. KUNST ble først spilt i Frankrike i 1994. Siden har stykket gått sin seiersgang verden rundt, og var blant annet en publikums- og kritikersuksess på Nationaltheatret høsten 2011. Stykket har vunnet det meste som kan vinnes av prestisjetunge priser og blir regnet som en moderne klassiker.

 

Teatersjefens kommentar

“Stykket KUNST av Yasmina Reza ble først spilt i Frankrike i 1994 og begeistret publikum og kritikere i nær sagt hele verden. Det betegnes som en moderne klassiker, og handler om de tre vennene Serge, Marc, og Ivan. Serge har kjøpt et bilde for en svimlende sum. Bildet, et hvitt lerret, fører til en voldsom krangel om hva som kan kalles kunst. En krangel som utfordrer deres virkelighetsforståelse og setter vennskapet på spill. Hva skal vi med kunsten? Hvem skal betale for den, og hvem har glede av den? Lar vi oss lure?

Det er lett å kjenne seg igjen i møtet med de tre vennene, for hvem har ikke sittet en sen kveld og diskutert nettopp dette: Hva er kunst? Kunst provoserer, gleder, og skaper grobunn for vennskap og uvennskap.

KUNST er en komedie – på blodig alvor.”